In het kader van ons festival zal Claude Delangle twee concerten geven:

22/06 in het Château de Crupet (deel van de show op dezelfde avond: Haroula Tsalpara en El Carru trio)

23/06 in het kasteel van Waleffe (deel van de voorstelling van dezelfde avond: sopraan Valentina Dascălu)

Ziehier een idee van het werk van Claude & Odile Delangle

Claude Delangle

Solist, onderzoeker en docent, Claude DelangleClaude Delangle, eenvande grootste hedendaagse saxofonisten, heeft zich gevestigd als de meester van de Franse saxofoon. Als bevoorrecht vertolker van klassieke werken verrijkt hij het repertoire en stimuleert hij de creatie door samen te werken met de meest gerenommeerde componisten, waaronder L. Berio, P. Boulez, Toru Takemitsu, A. Piazzolla, en door het promoten van de jongsten.

Claude Delangle doceert saxofoon aan het Parijse Conservatoire(CNSMDP) sinds september 1988, het jaar waarin hij de Université Européenne du Saxophone de Gap oprichtte waarvan hij artistiek directeur is. Hij is Ridder in de Orde van de Kunsten en Letteren.

Hij komt oorspronkelijk uit Lyon en vormt een duo met zijn vrouw Odile Catelin-Delangle(pianolerares aan de Ecole Normale de Musique van Parijs). In voortdurend onderzoek ontwikkelt hij nu een verfijnde stijl quasi senza vibrato. Hij was lid van het Adolphe Sax Quartet in de jaren 80 met Jean-Paul Fouchécourt, Jacques Baguet en Bruno Totaro, die het saxofoonkwartet van Florent Schmitt opnamen. Hij is ook vice-voorzitter van de A.SAX (Association des Saxophonistes). Hij heeft een groot deel van het saxofoonrepertoire opgenomen voor het Bis-label.

Hij trad op als solist en met het Ensemble Intercontemporain van 1986 tot 2000. Hij was zeer bevriend met Luciano Berio, die voor hem het saxofoonconcert Chemin VII - Récit schreef en met hem optrad tijdens de Norton Lectures aan de Harvard Universiteit, in de Queen Elizabeth Hall in Londen, in het Tisch Center in New York, met de Keulse Philharmonie en met de BBC Symphony. Hij werkt ook samen met dirigenten Esa-Pekka Salonen, David Robertson, Peter Eötvös, Kent Nagano, Armin Jordan, Miung Wung Chung, L. Foster, L. Slatkin, en treedt op als solist of met prestigieuze orkesten waaronder de Berliner Philharmoniker, Australian Chamber Orchestra, London BBC, National BBC of Wales, Orchestre National et Philharmonique de Radio France, Radio Finland, WDR Cologne, Kioi Tokyo, Metropolitan Tokyo, Ensemble Intercontemporain, Sint-Petersburg Filharmonisch, Monte Carlo Filharmonisch, National de Lyon, Hong Kong City Kamerorkest, Singapore Symphony, Wisconsin Kamerorkest, Northern New York Symphony, Taipei Chinees Orkest, Nationale Taipei Symfonie, Sao Paolo Camerata Aberta, Novosibirsk Kamerorkest Hij is een groot promotor van de Franse blaasmuziek en speelt graag met de orkesten van de Garde Républicaine, de luchtmacht, de Police Nationale en op tournee in de VS met de US Navy Band.

Zijn uitvoeringen van "Canticum (Roma Europa) met Luciano Berio en London Voices, "Tango Futur" (Aix-en-Provence) met Susanna Moncayo, "Quest" (Biënnale van Zagreb) met Thierry Coduys, "Récit" (Agora/Ircam en Shizuoka-Japan) met werken van Pierre Boulez, Ichiro Nodaira en Marco Stroppa, "Elucidation" met de choreograaf Loïc Touzé, "Japanese Songs" (Manca/Nice) met de mezzo sopraan Marie Kobayashi en meer recent "Duo" met de danseres Anne-Hélène Kotoujansky (Bach, Debussy, Mantovani, Leroux) zijn mijlpalen die zijn bezinning voor een levendig delen van muzikale creatie diep hebben gevoed.

Claude Delangle heeft gecomponeerd voor G.Amy, L.Berio, E.Denisov, H.Dufourt, G.Grisey, B.Jolas, G.Ligeti, A.Piazzolla, K.Stockhausen, Y.Taïra, T.Takemitsu, J.L.Campana, B.Dubedout, F.Durieux, T.Hosokawa, Ph.Hurel, M.Jarrell, P.Jodlovski, Ch.Lauba, Ph.Leroux, J.M.Lopez-Lopez, A.Louvier, B.Mantovani, M.Matalon, L.Naon, M.Natsuda, I.Nodaïra, Y.Robin, O.Strasnoy, F.Tanada, Ton-That Tiêt e.a. Creëren en verdergeven motiveren al zijn muzikale activiteit. Claude Delangle heeft twaalf opnamen gemaakt voor BIS en meegewerkt aan monografische opnamen van de componisten Claude Debussy, Anton Webern, Luciano Berio, Edison Denisov, Hugues Dufourt, Gérard Grisey en Philippe Leroux, voor Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi, Erato en Verany.

Claude Delangle werkt mee aan de ontwikkeling van de prototypes van de firma Henri Selmer Paris en leidt een collectie bij Editions Lemoine Paris waarin hij tot zijn genoegen werken heeft uitgegeven van zijn vrienden Bruno Mantovani, Ichiro Nodaïra, Fuminori Tanada en van een aantal componisten van verschillende generaties.

Bezoek de website